torsdag 12 november 2015

FÖRSTA KRÖNIKEBOKEN

Författare:
Esra var en av judarnas präster och laglärare under fångenskapen i Babylon. Han var även den persiske kungens rådgivare i judiska angelägenheter och när det gällde planen för judarnas återvändande till Jerusalem. Den persiska regeringen var tolerant mot andra religioner men krävde ordning och auktoritet. År 458 fick Esra därför i uppdrag av kung Artaxerxes att leda en större grupp judar tillbaka till staden med uppdrag att organisera de religiösa förhållandena och judarnas liv.
Hans insatser ledde till ett återupprättande av den traditionella gudsdyrkan i det nya tempel som uppförts i Jerusalem samt upplösning av alla blandäktenskap som ingåtts.
Senare ansvarade han också för återuppbyggandet av Jerusalems stadsmurar tillsammans med Nehemja. (Källa: Bibelfakta)

Innehåll:
Boken riktar sig främst till de israeliter som återvänt till Jerusalem från fångenskapen och hade behov av att förstå det förflutna. Den inleds med en serie släkttavlor och sedan sammanfattas det historiska händelseförlopp som beskrivits i Samuelsböckerna och Kungaböckerna. Stort utrymme ägnas åt Israels historia under kung David, hans sida som religiös ledare och hans förberedelser för att bygga templet i Jerusalem.  (Källa: Bibelfakta)

"Mannakorn" från varje kapitel i Första Krönikeboken:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar