onsdag 25 november 2015

ANDRA JOHANNESBREVET

Innehåll:
Ett mycket kort brev från Johannes till en okänd mottagare där han betonar kärlekens betydelse. Han förklarar att kärleken är att leva efter Guds bud och han uppmanar brevets läsare att älska varandra. Han varnar dem också för att låta sig påverkas av villolärare, som menar att Jesus inte var Guds son Messias som fötts som människa, och uppmanar dem att försäkra sig om att allt de får lära sig verkligen kommer från Jesu undervisning. (Källa Bibelfakta)



Mannakorn från Andra Johannesbrevet:

Förbli i Kristi lära - 2 Joh
Bibelläsning: Andra Johannesbrevet
"Den som inte förblir i Kristi lära utan går utöver den, han har inte Gud. Den som förblir i hans lära har både Fadern och Sonen. Om därför någon kommer till er och inte för med sig denna lära, så skall ni inte ta emot honom i ert hem eller hälsa honom välkommen. Den som välkomnar en sådan gör sig medskyldig till hans onda gärningar". (2 Joh: 9-11)

I andra Johannesbrevet varnar Johannes för villolärare. Det fanns människor som var influerade av andra läror och som försökte förändra och anpassa kristendomen till nya tankeströmningar i samhället. En situation inte olik den vi lever i idag med en tilltagande religionssynkretism (sammanblandning).

Johannes uppmanar oss att leva i kärlek (v.5). Men kärleken får inte bara uttryckas i ord, utan framför allt i lydnad för Gud. "Ja, detta är kärleken: att vi lever efter hans bud" (v.6)



Studiefrågro till Andra Johannesbrevet

Studiefrågor 
2 Joh 1
Johannes varnar för en falska läror och manar till kristen kärlek

1. vv1 och 5   vem tror du att ´frun´som Johannes talar om är?  ...en person, en församling?

2. v13, vem tror du Johannes menar med ´systern´?

3. v7, varför tror du att Johannes är så bekymrad över att en del människor lär att Jesus aldrig har kommit i mänsklig gestalt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar