söndag 20 december 2015

SAKARJA

Författare:
Sakarja kom från en judisk prästfamilj. Han föddes under den babyloniska fångenskapen och var en av de judar som år 538, under Serubbabels och Josuas ledarskap, återvände till den då persiska provinsen Juda med uppgift att uppföra ett nytt tempel i Jerusalem.

Innehåll:
Boken består av två delar. Den första nedtecknades före återuppbyggnaden av templet efter den babyloniska fångenskapen, medan den andra delen har en helt annan historisk bakgrund och har tillkommit flera decennier senare.
Den första delen innehåller en samling av Sakarjas profetior och syner år 520 och 518 f Kr då man höll på att bygga upp templet i Jerusalem på nytt. Visionerna handlar om Jerusalems restaurering och templets återuppbyggnad, domar över landets fiender, Guds beskydd och fiendernas undergång.
Den andra delen innehåller löftet om en kommande Messias, en kung som Gud själv krönt, som ska skapa fred i världen. Den avslutas med en beskrivning av vad som kommer att hända vid tidens slut, den väntade Messias ankomst och Guds riks seger.

Minikommentar till varje kapitel i Sakarja:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar