torsdag 7 maj 2015

HÖGA VISAN

Författare:
Salomo var son till Israels kung David och hans hustru Batsheba. När David dog ca år 965 f Kr efterträdde Salomo honom som Israels kung och ärvde därmed ett omfattande rike. Trots att han var en ung regent blev han snart känd för sin vishet. Snart människor från omgivande länder för att höra hans visdomsord.

Innehåll:
Höga visan är den enda boken i bibeln som har kärleken som sitt enda tema. Denna samling kärlekssånger i lyrisk dialogform, som ibland kallas "Sångernas sång", är en enda lovsång till kärleken mellan man och kvinna där brud och brudgum besjunger varandras företräden och sin kärlek till varandra. Dikterna är fyllda av den fysiska attraktionens och kärlekens lust och glädje och skildrar de älskandes lycka med ett vackert, poetiskt språk.
Att Höga visan, trots att den är ren profan kärlekslyrik av samma typ som andra forntida egyptiska och sumeriska kärleksdikter, beror på att man inom judendomen gav verket en allegorisk tolkning och menade att den skildrade kärleken mellan Gud och Israel.
(Källa: Allt om Bibeln)




Minikommentarer till varje kapitel i Höga Visan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar