lördag 28 mars 2015

ORDSPRÅKSBOKEN

Bakbrund och innehåll (Källa: alltombibeln.se)

Drottningen av Saba besöker kung Salomo
Salomo föddes omkring år 1000 f Kr som son till Israels kung David och dennes hustru Batsheba. När David dog ca år 965 f Kr efterträdde Salomo honom som Israels kung och ärvde därmed ett omfattande rike. Trots att han var en ung regent blev han snart känd för sin vishet. Snart kom människor från omgivande länder för att höra hans visdomsord.
Under sin 40-åriga regim gjorde Salomo först landet till en stormakt och ledde det sedan till dess fall. Så snart det rådde lugn i landet lät han påbörja byggandet av Jerusalems tempel. Han uppförde även en stadsmur, en fästning, ett palats åt den egyptiska faraos dotter (som var en av hans hustrur) och faciliteter för utländska handelsmän. Han byggde städer för vagnar och ryttare och skapade förrådsstäder. Han utvidgade Jerusalem mot norr och befäste de kringliggande städerna.

Ordspråksboken tillhör de böcker i bibeln som kallas "vishetslitteraturen". Den är sammanställd av sex mindre ordspråkssamlingar med egna överskrifter som innehåller kloka tänkespråk och levnadsregler som visar hur man ska leva ett gott, lyckligt och rättfärdigt liv. Grundidén i boken är att gudsfruktan är grunden och förutsättningen för all kunskap och den betonar vikten av sådana egenskaper som tålamod, arbetsamhet, pålitlighet, lojalitet, respekt etc.
Särskilt i början innehåller Ordspråksboken sammanhängande poetiska avsnitt, men i övrigt utgörs den huvudsakligen av fristående tänkespråk. De kan ibland växa till längre betraktelser, men oftast består de av två korta rader som kompletterar varandra genom parallella eller kontrasterande påståenden.

Minikommentarer
Minikommentarer, "mannakorn", från varje kapitel i Ordspråksboken finner du HÄR. 31 kommentarer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar