torsdag 19 februari 2015

ANDRA MOSEBOKEN

Innehåll:

De israelitiska invandrarnas liv i Egypten förändras då landet får nya härskare. Under de 400 år de vistats i Egypten har deras antal stigit kraftigt och de har börjat betraktas som ett hot. I syfte att hejda deras utbredning fattar en farao beslutet att tvinga dem att döda sin nyfödda.
Ett israelitiskt spädbarn som övergetts i hopp om att någon ska finna och rädda det hittas av faraos dotter. Hon tar om hand om pojken, ger honom namnet Mose och låter honom växa upp som sin adoptivson. Som 40-åring mördar Mose en egyptier som misshandlat en israelit till döds och flyr ut i Sinais öknen där han slår sig ner bland midjaniterna, får arbete som herde och gifter sig med prästdottern Sippora.
Fyrtio år senare upplever han Guds kallelse att befria sitt folk från förtrycket i Egypten. Han beger sig dit och efter att förgäves ha försökt övertala farao att låta israeliterna ge sig av, leder han deras flykt ut ur landet, ut i öknen och den trakt där han arbetat som herde. Vid berget Horeb sluter Gud ett nytt förbund med folket och Mose får ta emot stentavlorna med de tio budorden.
Med hjälp av sin bror Aron lyckas Mose hålla samman israeliterna. Han ger dem den lag som ska styra dem efter deras ankomst till Löftets land och boken skildrar hur den brokiga skaran före detta slavar och tvångsarbetare växer samman till ett enat folk.
Här finns berättelserna om den brinnande busken, flykten från Egypten, vandringen över Röda havet, Tio Guds bud, förbundsarken, tabernaklet, dansen kring guldkalven etc.
(Källa: Bibelfakta)

Läs också från serien om Gamla Tesatmentet:

GT6 - Tiden i Egypten

GT6 - Här kommer det sjätte avsnittet i höstens bibelskola om det Gamla Testamentet.

Avsnittet behandlar tiden från det Israels barn blev slavar i Egypten till den stora befrielsen. Det handlar också om den första påsken som blir en förebild för Jesu död på korset.
På väg mot befrielsen. Den första påsken i Egypten
HÄR>> kan du ladda ned det sjätte kapitlet i pdf-form. GT6






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar